Duminică, 21 Ianuarie 2018
ProArges

ProArges

Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești a primit un cadou deosebit de important. Membrii Clubului Rotary au donat un aparat care vine în sprijinul nou născuților din secția respectivă.
Clubul Rotary Pitești nu se află la primul gest de acest fel. De-a lungul timpului, membrii clubului au făcut donații prin care au oferit posibilitatea achiziționării de obiecte și aparatură necesare spitalelor și nu numai.
Aparatul donat sectiei de neonatologie face parte din proiectul VLAD (VIAȚĂ, LUPTĂ, ANGAJAMENT, DĂRUIRE) care a fost inițiat în amintirea unui tânăr de 27 de ani care se numea VLAD și care a fost fiul unui membru al clubului.
Președintele Clubului Rotary Pitești, Daniela Stancu, ne-a declarat că, în luna martie, un număr de zece scaune cu rotile vor sosi din SUA și vor fi donate principalelor unități sanitare din Pitești. De asemenea, Daniela Stancu a mulțumit tuturor membrilor care au făcut donații și datorită cărora au fost posibile aceste donații.

Președintele Clubului Rotary Pitești, Daniela Stancu - Am reușit să facem aceste donații prin proiectul VLAD propus de Clubul rotary Pitești. Este un aparat de ventilație în sistem nazal pentru terapie intensivă neonatală. Prima etapă a fost dotarea și reorganizarea secției de oncologie a spitalului județean. Am dotat un salon în întregime, inclusiv cu un ecograf. Ulterior, prin același proiect, a urmat dotarea secției de nou-născut cu acest aparat de ventilație.
În februarie vom primi și 10 scaune cu rotile din SUA pe care le vom dona secției de primi-urgențe, ortopedie și Spitalul de Pediatrie.
Proiectul VLAD este proiectul nostru de suflet și îl vom continua.
Știu că este un aparat foarte performant de care secția are nevoie și vreau să le mulțumim sponsorilor noștri.

La rândul său, neonatologul Mihaela Vintilă, șef secție Neonatologie în cadrul Spitalului Județean de Urgenmță Pitești, a subliniat importanța aparatului de ventilație neonatală în sistem non invaziv pe care secția l-a primit. Medicul neonatolog a specificat și faptul că aparatul donat de membrii Clubului Rotary este unul de ultimă generație, al doilea care intră în țără după cel de la maternitatea din Brașov.

 

Decizia lui Klaus Iohannis de a accepta propunerea de premier a PSD în persoana Vioricăi Dăncilă l-a enervat la culme pe Florin Călinescu. Actorul susţine că gestul preşedintelui l-a convins că scopul lui Iohannis este să stea liniștit la Cotroceni, să aibă bani și să se plimbe. Într-o postare acidă pe Facebook, Călinescu s-a arătat de-a dreptul revoltat, considerând că, prin numirea lui Dăncilă ca premier, Iohannis practic a pus țara preș la picioarele lui Liviu Dragnea.

"A-l suspecta pe cotrocean de vreun calcul subtil, de vreo inteligenta, e total pe langa orice discutie. 
Consacrarea celui de al treilea moft al lui livulica, imi arata alte calcule. Mult mai simple. Liniste. Plimbari platite. Liniste. Turism la greu. Liniste. Ditamai casa si indemnizatia dupa. Liniste. Si altele. Si multa liniste. 
Sa ii pui, de data asta, cu adevarat si deplin tara si mai ales bugetul ei, pres, la picioarele lui livulica, ne arata fara echivoc conceptia lui despre “ Romania lucrului bine facut", a scris Florin Călinescu.

Florin Călinescu este originar din Argeș. Ba chiar a candidat, la un moment dat, pentru un post de parlamentar din partea PNL în Argeș, însă nu a avut succes.

Papa Francisc a oprit, joi, convoiul cu care se deplasa în oraşul chilian Iquique şi a coborât din papamobil pentru a vedea dacă este în regulă o poliţistă care tocmai căzuse de pe cal.
Potrivit imaginilor apărute pe reţelele de socializare, calul s-a speriat de gălăgia din momentul trecerii papamobilului şi s-a agitat, doborând-o pe poliţistă.
Suveranul Pontif, văzând accidentul, a cerut ca papamobilul să fie oprit şi s-a dus să vadă care este starea femeii, scrie news.ro.
Potrivit AFP, Papa a plecat de la locul accidentului după câteva minute. Poliţista a fost dusă la spital cu ambulanţa.
Sursa Video: The Guardian

Două mari îndoieli au existat atunci când administrația din Mioveni a anunțat că vrea să construiască un spital de la zero. Prima, că proiectul nu va fi finalizat. A doua, că nu vor fi găsiți medici buni care să îngrijească pacienții. Ion Georgescu le-a eliminat pe amândouă.
68 de milioane de euro. Un spital construit de la zero, care va fi predat administrației din Mioveni la cheie. Cea mai modernă tehnologie medicală. Și totuși, unii aveau îngrijorări că spitalul care va fi dat în folosință anul viitor nu va fi populat cu medici. Prezent la emisiunea culisele puterii, primarul Ion Georgescu a dezvăluit că au fost găsiți medicii necesari aproape pe toate specializările. Mulți dintre ei, medici cu experiență, argeșeni la orginie, dar care au activat în alte centre medicale importante din țară, din zona privată sau de stat.

Astăzi, se mai pune problema de medici pentru un schimb la Angiograf și RMN. Nu se pune problema de chirurghi, de șefi de secție, de asistenți, de personal auxiliar. Toate posturile vor fi ocupate prin concurs.
Ca să eliminăm suspansul, nu sunt medici care lucrează în Argeș. Sunt medici născuți în Argeș dar care lucrează în Timișoara, Cluj, București, Baia Mare și au în jur de 40 de ani. Vor să revină acasă pentru tehnologia care există, pentru că este o unitate spitaliceasca nouă.

Prin construcția noului spital, vor fi create și aproximativ 200 de posturi de personal medical și alte 50 de posturi de personal auxiliar, a precizat primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, la Absolut tv, la emisiunea Culisele Puterii, moderată de directorul Proarges.ro, Mircea Sărărescu.

Video cu declarația: de la min 32.30

 

Organizată cu discreţie maximă, vânătoarea de anul acesta, i-a avut ca invitaţi pe Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler, Wolfgang Porsche, monștenitorul imperiului auto german Porsche şi Robert Peugeot, deţinătorul pachetului majoritar de acţiuni al constructorului auto PSA Peugeot Citroen.

Preşedintele OTP Bank din Ungaria, Sandor Csanyi, creatorul de modă Stefano Ricci şi politicianul spaniol Inigo Herrera sau prințul Dimitrie Sturdza au fost şi ei oaspeţi. Domeniul de vânătoare închiriat de omul de afaceri Ion Țiriac în comuna Balc are 1100 de hectare. În mijlocul lui se afla un castel, luat în concesiune pe 50 de ani.

În interiorului ţarcului de vânătoare se afla o crescătorie de porci mistreţi din care, în fiecare an, se recoltează câteva sute de exemplare. Prima tură de vantoare s-a terminat înainte de prânz, când toată lumea s-a retras la masă. După ora 13, maşinile cu gonaci s-au îndreptat din nou spre locul de împuşcare.
A treia goană va avea loc vineri dimineaţă.

Ca să verifice că totul este în regulă până la sosirea oaspeţilor, Ion Țiriac a ajuns acolo cu noaptea-n cap. La câteva minute după Țiriac au început să apară microbuzele cu gonaci. Spre deosebire de alţi ani, gonacii n-au mai fost aleşi din rândul localnicilor. Cele patru maşini care îi transportau pe hăţaşi erau înamatriculate în Sălaj, de unde cel mai probabil au fost tocmiţi.

Sursa: Pro tv

Probele obţinute în mod nelegal şi declarate nule în procesul penal trebuie înlăturate din dosare, pentru a se garanta prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, a decis, joi, Curtea Constituţională a României.

Plenul CCR a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 102 alin. (3) din Codul de procedură penală, text de lege care prevede că "nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrată determină excluderea probei".

Potrivit unui comunicat a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate, constatându-se că aceste prevederi sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma "excluderea probei" se înţelege şi eliminarea mijloacelor de probă din dosarul cauzei.

"Curtea a reţinut că accesul permanent al judecătorului învestit cu soluţionarea cauzei penale la mijloacele materiale de probă declarate nule (nulitate absolută sau relativă) nu poate avea ca efect decât o readucere în atenţia judecătorului, respectiv o reîmprospătare a memoriei acestuia cu informaţii care pot fi de natură a-i spori convingerile referitoare la vinovăţia/nevinovăţia inculpatului, dar pe care nu le poate folosi, în mod legal, în soluţionarea cauzei. Aşa fiind, excluderea juridică a probelor obţinute în mod nelegal şi declarate nule în procesul penal, în lipsa înlăturării acestora din dosarele penale, este insuficientă pentru o garantare efectivă a prezumţiei de nevinovăţie a inculpatului şi a dreptului la un proces echitabil al acestuia", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, Curtea a constatat în acest caz încălcarea art. 21 alin. (3) şi a art. 23 alin. (11) din Constituţie.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, urmând să fie comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a formulat sesizarea, respectiv Tribunalului Dolj - Secţia penală.

Vrema rea lovește din plin România. Viscolul puternic a afectat numeroase localități din țară. Mii de consumatori au rămas fără energie electrică, mai multe drumuri sunt blocate iar unle școli au fost închise. La nivel național peste 80 de unități școlare au fost închise, printre care și școala gimnazială din comuna argeșeană Sălatrucu, care nu poate fi alimentată cu energie electrică.

Nici județul Argeș nu a scăpat de intemperii. Miercuri noaptea, pe DN 7C între km 56 și 60 s-au produs avalanșe de zapadă, dar drumul a fost rapid deblocat de aurtorități. Tot azi-noapte, pe DN 73D în localitatea Vulturești, un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul autoturismului în care se afla singur și a izbit un copac. Din nefericire șoferul a decedat la spital. De asemenea, la primele ore ale dimineții aproape 2500 de consumatori au rămas fără energie electrică. Localitățile afectate au fost Șuici, Sălatrucu, Rucăr, Arefu, Cotmeana, Morărești, Bradu și Moșoaia.

 Optsprezece judeţe din Oltenia, Transilvania şi Moldova se află sub cod portocaliu de ninsori şi viscol. De asemenea, până la ora 22.00 este în vigoare și o avertizare cod galben de vânt puternic şi precipitaţii abundente. Trei drumuri naţionale - DN 67C, între Novaci şi Rânca, judeţul Gorj, DN 11C între Târgu Secuiesc şi Bixad şi DN 22A între Cataloi şi Hârşova - erau închise dimineață, iar mai multe șosele erau acoperite cu zăpadă, potrivit CNAIR. Circulaţia rutieră a fost îngreunată și pe Valea Prahovei din cauza unei coloane de TIR-uri care s-a format pe DN 1, în zona staţiunii Azuga, S-a circulat doar pe un fir între localitățile Timişu de Sus şi Dârste, din judeţul Braşov, în condiţii de vreme nefavorabilă. Probleme privind circulația rutieră sunt și în Caraş Severin, Covasna sau Mureş. În județul Vrancea, în noaptea de miercuri spre joi, un microbuz cu 18 oameni s-a răsturnat între localităţile Domneşti şi Păuneşti, iar o persoană a avut nevoie de transport la spital.

 Fifor a condus ședința Comitetului Național pentru Situați de Urgență

 La sediul MAI, a avut loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, în contextul gestionării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

La aceasta au participat primul-ministru Mihai FIFOR, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, reprezentanți ai conducerii ministerelor și ai instituțiilor centrale cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.

Premierul Mihai Fifor a subliniat în deschiderea videoconferinței că, până în acest moment, s-a intervenit în mod operativ pe tot parcursul nopții pentru ca traficul să nu fie blocat, solicitând reprezentanților instituțiilor cu atribuții în domeniu să asigure toate resursele și mijloacele pentru ca lucrurile să nu fie împiedicate să funcționeze în mod corespunzător, iar viața comunităților să revină la normal.
La rândul său, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, a prezentat situația la zi a acțiunilor efectivelor MAI derulate în sprijinul populației, menționând că forțele vor interveni până la înlăturarea tuturor efectelor produse de fenomenele meteo severe. Astfel, ministrul a menționat că în cursul acestei nopți au fost în teren peste 3.500 de pompieri, 4.500 de polițiști și 3.500 de jandarmi. Totodată, începând de ieri de la ora 17.00, a fost suplimentat Centrul Operațional al MAI cu personalul grupei operative din Inspectoratul pentru Situații de Urgență. De la nivelul IGSU au fost trimise forțe și mijloace în sprijinul județelor aflate sub avertizare de viscol și ninsoare.

De asemenea, ministrul a subliniat că  au fost închise preventiv unele tronsoane de drum pentru a se evita riscul blocării și înzăpezirii, situația privind circulația pe drumurile naționale fiind în dinamică și monitorizată la nivelul Ministerului Transporturilor.
În final, ministrul afacerilor interne a solicitat prefecților implicare și mai multă operativitate în raportarea situațiilor cu care se confruntă în județele lor, astfel încât să se poată interveni cu rapiditate în sprijinul oamenilor.
Toate situațiile de urgență se raportează până la finalizarea acțiunilor de înlăturare a efectelor produse de fenomenele meteo severe către Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Joi, 18 Ianuarie 2018 10:56

Cum începe Anul Centenarului în Argeș

Anul 2018 reprezintă aniversarea a o sută de ani de la înfăptuirea momentului istoric al Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Centenarul Marii Uniri constituie pentru toți românii, dar în mod special pentru argeșeni, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a memoriei înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.

În istoria României, Argeșul, prin locurile și oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel evidențiat chiar de Nicolae Iorga, prin sintagma ”România de la Argeș”, ca mod de a evidenţia legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine.

ARGEȘ reprezintă AUTENTIC, pentru că aici tradițiile și istoria se perpetuează neîntrerupt, de mii de ani, RESPECT pentru valorile naționale, GENEZĂ, pentru că aici, la Argeș, a fost prima Mitropolie a Ţării Româneşti și aici au trăit Basarabii făuritori de neam, EROISM, pentru miile de eroi cunoscuți și necunoscuți care și-au jertfit viața pentru o Românie Unită, ȘCOALĂ, pentru că în Argeș, la Golești a luat ființă prima Școală Slobodă Obștească din Țara Românească.

Sub egida proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale”, proiect inițiat în parteneriat cu Academia Română și Dacin Sara, Consiliul Județean Argeș, împreună cu instituțiile de cultură din subordine, va organiza în acest an o serie de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, care vor debuta în data de 23 ianuarie a.c., ora 15.00, cu un moment simbolic - Aprinderea Flăcării Centenarului la Muzeul Golești, urmat de un spectacol extraordinar de cântece folclorice și patriotice, la Casa Sindicatelor din Pitești, începând cu ora 18.00, precum și în data de 24 ianuarie a.c., ora 12.00, cu premiera filmului documentar despre Ion C. Brătianu, ce se va desfășura la Vila Florica.

La evenimente vor participa membrii grupului de inițiativă al proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale”, dar și alte personalități naționale și județene, precum Acad. Victor Voicu - secretar general al Academiei Române, Acad. Nicolae Noica, Înalt Preasfinția Sa, Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, prefectul Emilian Dragnea și subprefectul Gabriel Stoian, rectorii celor două universități piteștene, Dumitru Chireleșan și Ovidiu Puiu, inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu, cadre didactice și elevi și studenți.

Nu întâmplător Muzeul Golești a fost ales ca loc de aprindere a Flăcării Centenarului, în data de 23 ianuarie, ora 15.00, argumentele ținând atât de rolul familiei Golescu în istoria României, cât și de faptul că în acest muzeu se găsește Tronul pe care au stat Regii României, precum și Biroul lui Carol I și o caleașcă aparținând Casei Regale.

După ceremonia de aprindere, Flacăra Centenarului va poposi pe biroul Regelui Carol I, pe care s-au semnat primele decrete regale, apoi lumina sa va merge la Vila Florica, unde va arde la mormintele Brătienilor, familie de care este strâns legată crearea României Moderne.

Totodată, Flacăra Centenarului va fi dusă în fiecare localitate unde autoritățile locale vor aduce omagiu eroilor căzuți în Primul Război Mondial, cu ocazia Zilei Eroilor sau a altor evenimente locale dedicare Centenarului Marii Uniri, Consiliul Județean Argeș acordând, simbolic, urmașilor celor care s-au jertfit, în semn de recunoștință, câte o diplomă centenară.

Punctul terminus al Flăcării Centenarului, după ce aceasta va fi transmisă în toate localitățile județului Argeș, va fi la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2018.

 

 

In memoriam Silvestru D. Voinescu - portret omagial, este un eveniment ce a avut loc miercuri la Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu" Argeș, în cadrul proiectului ,,Argeșeni - valori naționale" inițiat de Instituția Prefectului – Județul Argeș în colaborare cu Direcția Județeană Pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Consiliul Județean Argeș și Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu" Argeș.

Despre activitatea, opera și viața lui Silvestru D. Voinescu - director al bibliotecii vreme de patru decenii, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru fondator al Asociației Naționale a Bibliotecarilor din România - au vorbit actualul director al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, domnul Octavian Mihail Sachelarie, domnul Emilian Dragnea prefectul județului Argeș, domnul Cristian Cocea, director al Direcția Județeană Pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național și ziaristul Spiridon Voinescu, fiul regretatului Silvestru D. Voinescu.

Prefectul județului Argeș, domnul Emilian Dragnea, a ținut să sublinieze faptul că oameni precum Silvestru D. Voinescu sunt de neînlocuit și că acesta face parte din meritocrație, grație căreia putem supraviețuim în istorie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, propunerile legislative pentru modificarea legilor Justiţiei înaintate de mai mulţi deputaţi la iniţiativa lui Cătălin Rădulescu, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CSM.
* Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative pentru modificarea Legii numărul 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, "preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora ar trebui să fie numiţi de Senatul României, având în vedere că acesta din urmă exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale".

În document se mai arată că propunerea ar trebui să aparţină ministrului Justiţiei, ca reprezentant al ministerului care veghează la respectarea puterii judecătoreşti, ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale, fiind, de asemenea, necesar avizul CSM, ca reprezentant al magistraţilor.

Proiectul mai prevede că Senatul poate refuza numirile, iar revocarea din funcţie se va face tot de către Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

* Cu privire la modificările aduse Legii 304/2004, iniţiatorii propun, printre altele, modificarea articolului 24, care urmează să aibă următorul conţinut: "Art.24. - (1) Completele de 5 judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. (2) Apelul prevăzut la alineatul 1 nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului''.

* Modificările aduse Legii 317/2004 se referă la articolul 70 alineatul 1: "Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de către inspectorul-şef, în urma unui concurs, pentru un mandat de 9 ani, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 12 ani în magistratură, care au cel puţin grad de curte de apel sau parchet de pe lângă curte de apel şi au avut calificativul 'foarte bine' la ultimele trei evaluări".

Pagina 1 din 490