Duminică, 21 Ianuarie 2018
Video! Tudorache dă asigurări că avem stocul de gaze asigurat. Îngrijorări pentru facturi

Video! Tudorache dă asigurări că avem stocul de gaze asigurat. Îngrijorări pentru facturi

România dispune de necesarul de gaze naturale care să deservească populația țării pentru perioada de iarnă, a dat asigurări secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, în cadrul Comisiei Parlamentare de Anchetă a Activității ANRE. 
Potrivit obligaţiei de înmagazinare pentru iarna 2017-2018, în depozite, trebuia să fie o cantitate de 2,2 miliarde de metri cubi, obligaţie depăşită în acest moment, cantitatea existentă fiind de 2,23 miliarde metri cubi. Robert Tudorache a explicat că obligaţia de înmagazinare este calculată în funcţie de consumul estimat, dar şi pe baza consumului de anul trecut.

"Conform hotărârii de Guvern, avem obligația de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligația de înmagazinare este depășită, ca în fiecare an", a spus Tudorache.

Președintele Comisiei de anchetă, Iulian Iancu, l-a întrebat de ce obligația de înmagazinare este de două miliarde de metri cubi, în condițiile în care România dispune de o capacitate totală de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi.

"Obligația de înmagazinare este decisă în funcție de consumul estimat. Anul trecut, de exemplu, am depășit cu 500 de milioane de metri cubi obligația de înmagazinare", a explicat Tudorache.

Conform Deciziei ANRE din 30 octombrie 2017, stocul minim de gaze naturale stabilit la nivel național pentru titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali, pentru ciclul de înmagazinare 2017-2018, este de 18,65 milioane MWh, din care stoc aferent categoriei de clienți finali casnici — 8,18 milioane MWh, stoc aferent categoriei de clienți finali producători de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației — 3,46 milioane MWh și stoc aferent categoriei de clienți finali noncasnici 7,009 milioane MWh.

În prezent, pe piața românească a gazelor naturale există trei operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană: Romgaz, Depomureș și Amgaz. De asemenea, există 34 de societăți de distribuție și furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi — cei mai mari fiind Distrigaz Sud și E.ON Gaz Romania și 76 de furnizori pe piața angro.

Cât despre facturi, românii ar putea avea surprize în cazul unei ierni aspre. Nici autorităţile nu sunt sigure că oamenii vor putea suporta costurile gazelor mai scumpe.

Meteorologii spun că iarna care vine ar putea fi una dintre cele mai grele, cu minime de până la minus 30 de grade celsius. În aceste condiţii, şi consumul de gaze naturale ar putea atinge noi recorduri.


Media

Read 262 times Last modified on Joi, 02 Noiembrie 2017 22:35