Vineri, 19 Ianuarie 2018
Guvern: Contul unic pentru firme, amânat până în iulie 2018. Măsuri pentru salariile celor din IT

Guvern: Contul unic pentru firme, amânat până în iulie 2018. Măsuri pentru salariile celor din IT

Guvernul a adoptat amânarea înființării contului unic până la 1 iulie. În schimb, în ciuda zvonurilor, Revoluția Fiscală nu a fost amânată.
Guvernul a adoptat în şedinţa de joi o ordonanţa de urgenţă care va prelungi cu şase luni termenul de intrare în vigoare a normei privind efectuarea plăţii obligaţiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018. Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a ținut să sublinieze faptul că nu se va modifica termenul de intrare în vigoare a Ordonanţei 79 care implementează măsurile fiscal-bugetare şi cele legate de transferul contribuţiilor.
De asemenea, Guvernul a aprobat în şedinţa din 28 decembrie, prin Memorandum, declanșarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru întreprinderile cu angajați ce beneficiază de scutiri la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, astfel încât să se mențină acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariații din această categorie să nu fie diminuate în contextul transferului contribuțiilor aferente angajatorului către angajat, începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Ulterior aprobării acestui memorandum, se va elabora și aproba schema de ajutor de minimis prin hotărâre de Guvern care va cuprinde și procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de către întreprinderile care au angajați din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat și angajați sezonieri.

Read 869 times