Duminică, 21 Ianuarie 2018
Mioveniul, orașul care menține vie tradiția Focului lui Sumedru

Mioveniul, orașul care menține vie tradiția Focului lui Sumedru

Orașul Mioveni este prima localitate din Argeș unde tradiționalul Foc al lui Sumedru a redevenit....eco. Sâmbătă, începând cu ora 18, au fost aprinse focuri în zona tuturor unităților de învățământ. Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu”, Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, Școala Gimnazială „George Topârceanu”, Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Școala Gimnazială „Marin Sorescu” Racovița, Școala Gimnazială Racovița de Sus,  Școala Gimnazială Colibași, Școala Gimnazială Făget, Școala Gimnazială Clucereasa, toate au fost luminate de focuri și de chipurile copiilor și adulților care au redescoperit frumusețea acestei sărbători. Și au venit în număr impresionant.
La fel ca și în anii precedenți, evenimentul a fost organizat de administrația locală, motiv pentru care fiecare Foc a fost pregătit, întreținut și supravegheat de personal care a avut atribuțiuni speciale în acest sens. Mai mult, așa cum a subliniat și primarul Ion Georgescu, toate Focurile au fost făcute utilizându-se exclusiv lemne, renunțându-se la păguboasele cauciucuri, care sunt nu doar periculoase, ci și dăunătoare mediului, precum și sănătății celor care participă la evenimente, mai ales în cazul copiilor. Tradiția cere ca în fiecare an, în ajuns de sfântul Dumitru, oamenii să aprindă focuri uriașe care simbolizează purificarea, după un an în care roadele pământului au fost îndestulătoare.
 Reamintim că în seara de 25 spre 26 octombrie, cea dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se ard resturi vegetale în semn de purificare şi protecţie, prilej de bucurie mai ales pentru tineri şi copii.Read 627 times