Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
Începe comitetul executiv al PSD. Surse: Se va anunța moțiunea de cenzură. Mesajul lui Iohannis (video)

Începe comitetul executiv al PSD. Surse: Se va anunța moțiunea de cenzură. Mesajul lui Iohannis (video)

Comitetul Național Executiv al PSD (CExN al PSD) a fost convocat azi la ora 14.00 la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff. Este același for al partidului care a decis ieri și retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.
Este de așteptat ca PSD să decidă depunerea Moțiunii de cenzură care să ducă la căderea Guvernului în condițiile în care prim-ministrul refuză să demisioneze chiar și după demisia întregului corp de miniștri. Conform surselor Proarges.ro, PSD și ALDE ar putea depune luni moțiunea de cenzură. 

O altă variantă ar fi excluderea din partid a lui Sorin Grindeanu, însă acest lucru nu va însemna și că acesta își pierde automat funcția de premier.
Președintele Klaus Iohannis solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției de guvernare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi. PSD a retras sprijinul politic guvernului, membrii executivului au demisionat, dar Sorin Grindeanu a anunțat că nu va demisiona din funcția de premier.

Iohannis: Demisia lui Grindeanu sau moțiune de cenzură

Președintele spune că ceea ce s-a întâmplat în coaliție nu se încadreadă în situațiile menționate de Constituție pentru schimbarea premierului. Conform administrației prezidențiale, președintele va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru după ce actualul premier va demisiona sau va fi dat jos printr-o moțiune de cenzură.
Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.

Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet. În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:

Potrivit art. 106 din Constituție, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 al Legii Fundamentale, „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.

Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict răspunderea partidelor din care este alcătuită - a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale. 


Media

Read 808 times Last modified on Joi, 15 Iunie 2017 10:49