Joi, 18 Ianuarie 2018
Dragnea: l-am excus pe Grindeanu din PSD. Miercuri vom vota moțiunea de cenzură. Grindeanu este o unealtă

Dragnea: l-am excus pe Grindeanu din PSD. Miercuri vom vota moțiunea de cenzură. Grindeanu este o unealtă

Comitetul Executiv al PSD a decis excluderea din partid a lui Sorin Grindeanu, după ce acesta a refuzat să demisioneze din funcția de premier, deși coaliția PSD-ALDE a retras sprijinul politic guvernului pe care îl conduce, iar miniștrii au demisionat în bloc. PSD - ALDE va depune moțiune de cenzură împotriva guvernului luni, miercuri aceasta ar uma să fie votată. Ne dorim ca săptămâna viitoare să ne ocupă de construcția unui guvern care să recupereze pe timpul verii întârzierile, a spus Dragnea.

Principalul vinovat sunt eu, pentru că eu i-am rugat pe colegii mei să aibă încredere în Sorin Grindeanu.

După viteza în care se organizează toate acțiuni devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri, aseară sau azi-noapte. Nici eu nici colegii mei nu am bănuit că această intenție anunțată acum o lună că urmează o analiză a activității guvernamentale va stârni un asemenea scandal și că vom descoperi un plan de care habar nu aveam.

Nu am bănuit că se poate ajunge aici și că va suferi o asemenea transformare. Este clar că nu mai e el. În opnia noastră, Sorin Grindeanu este o unealtă. Este greu să ne dăm seama a cui. Toți colegii mei au spus că parcă avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri. Nu știu dacă sunt niște oameni, niște partide sau niște instituții.

Noua propunere de ministru a fost deja discutată. Mai așteptăm însă câteva zile să alegem din mai multe variante și după o dezbatere în CEx să stabilim varianta care comportă cele mai mici riscuri să nu ajungem în aceeași situație. Același lucru este valabil și în cazul miniștrilor. Dacă va fi nevoie de înlocuiri, trebuie să ne asigurăm că sunt oameni de încredere, a mai spus Dragnea.

Declarații Liviu Dragnea:

 

Declarații Liviu Dragnea:

-mai mulți colegi au propus excluderea dlui Sorin Grindeanu din calitatea de membru al PSD, decizie aprobată în unanimitate. Art 423 din statut.

-am aflat de declarațiile de la Cotroceni.

-PSD a luat decizia ca luni să se depună o moțiune de cenzură, iar miercuri să fie dezbătută și votată. Nu ne-am dorit această situație. Eu și colegii am crezut că dl Grindeanu va înțelege că trebuie să-și depună demisia. PSD a luat această decizie pe care o regret, dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu se lungească această criză politică, poate am fi ajuns la o soluție amiabilă, astăzi am fi fost la consultări la Cotroceni, în seara asta declanșam procedurile pentru instalarea unui nou guvern.

-am mai vorbit despre ceea ce s-a prezentat în acea analiză.

-în ultimele 2 zile majoritatea miniștrilor veneau la mine și la partid plângându-se că nu au comunicare cu primul ministru. Am avut mai multe discuții cu dl Sorin Grindeanu în această perioadă.

-Recunosc că au fost mai mulți miniștri care, de mai mult timp, intenționau să plece din Guvern din această cauză. Cea mai importantă grijă a fost și va fi aplicarea programului de guvernare. Mulți miniștri voiau să ia această decizie pentru că spuneau că nu vor să fie arătați cu degetul pentru neîndeplinirea programului de guvernare.

-sunt 200 de măsuri care n-au fost îndeplinite. Pentru a intra în vigoare în 2018, acele măsuri trebuiau adoptate până la 1 iulie 2017, cum era scris în programul de guvernare.

-măsura supraimpozitării veniturilor obținute din resurse naturale trebuia adoptată ca să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. Nici până astăzi Legea prevenției nu este gata.

-S-a spus că aseară s-a luat act pentru prima oară despre această evaluare. Am spus că la finalul primului semestru vom face o evaluare și cei care nu vor performa vor fi înlocuiți. Trebuia să fie o grijă mai mare și chiar preocuparea principală a guvernului să facă această evaluare. Am avut o întâlnire cu dl Grindeanu cu acest raport pe masă.

-Mi se pare profund incorect modul în care s-a raportat la dl Darius Vâlcov. Vorbea destul de des cu dl Vâlcov, îl aprecia pe acest om, care a fost unul dintre cei mai importanți oameni care au conceput programul de guvernare, dacă nu cel mai important. Ca o precizare, Darius Vâlcov este membru PSD.

-după viteza cu care se organizează aceste acțiuni, nu este un plan făcut pe genunchi. Nici eu nici colegii mei nu ne-am imaginat că o acțiune de evaluare  a activității guvernului poate duce la o asemenea acțiune.

-PSD este sub asediu. Nu-mi dau seama exact cine stă în spatele acestei acțiuni, oricum este o coordonare profesionistă. Ce se întâmplă acum la guvern este ilegitim și în afara rezultatului alegerilor. Un grup ilegitim a ocupat Palatul Victoria.

-au început deja colegii mei să lucreze la măsurile care trebuie luate, ne dorim ca săptămâna viitoare să purcedem la construcția unui nou guvern, pentru ca celelalte măsuri să poată intra în vigoare în anul următor și în anii următori.

 

Întrebări și răspunsuri

 

-colegii mei lucrează la textul moțiunii de cenzură.

-cea mai mare parte a actualilor membri vor face parte din viitorul guvern, sau unii dintre ei.

-este clar că el nu mai e el. În opinia noastră, Sorin Grindeanu este o unealtă, a cui este greu să ne dăm seama. Colegii mei au spus că parcă avea în spatele lui ceva care îl obliga să spună altceva.

-dezbatere serioasă, să alegem care e cea mai bună variantă de prim ministru. Și în ce privește membrii guvernului. Sunt oameni care se comportă normal dar în astfel de situații li se activează ceva.

-este foarte greu pentru noi să punem mâna pe o instituție sau pe un om care ar fi în spate, dar este foarte clar că este așa.

-un om politic îl văd că este în spatele lui sau în fața lui, dar instituții ... este foarte greu să ne dăm cu părerea.

-astăzi unii colegi au spus, în special din Transilvania, au spus că dacă în ianuarie ar fi discutat mai mult, ei s-ar fi opus, pentru că ei știau aceste lucruri.. este deja istorie.

-este posibil ca în CEx să luăm în calcul mai multe variante pentru postul de prim-ministru.

-la Palatul Victoria este un guvern fantomă. Am vorbit, de exemplu, cu dl Dâncu, despre care se spunea că este într-un guvern și că este la Palatul Victoria, și el mi-a spus că este la un restaurant și nu este în niciun guvern.

-(aveți majoritate absolută în parlament ca să fiți sigur că această moțiune va trece?) Da.

-(e posibil ca Victor Ponta să fie în spatele lui Sorin Grindeanu?) Orice e posibil.

-nu i-am propus o funcție lui Sorin Grindeanu, i-am propus să iasă din starea în care nu-l mai recunoșteam niciunul.

-(ați avut vreo discuție cu PMP pentru a-i coopta la guvernare?) Eu, personal, nu.

-vom discuta și cu alte partide, pentru că este firesc într-o situație ca aceasta.

-(ați fi împotriva cooptării PMP la guvernare?) Nu-mi dau cu părerea, orice discuție ar fi, va fi întâi în CEx.

-noi discutăm despre un cabinet-fantomă, un cabinet haiducesc. Cabinetele nu se fac așa, ci se fac după discuții, după obținerea sprijinului politic, nu pe genunchi, nu la televizor.

-teama noastră era dacă rămâneam așa, programul de guvernare ar fi fost compromis

 

 

Palatul Victoria este ocupa de un grup nelegitim

Liderul PSD a făcut referire și la informațiile conform cărora Victor Ponta ar urma să fie numit secretar general al Guvernului, și că se poartă discuții. Potrivit unor surse citate de Antena 3, la Guvern ar fi ajuns deja pentru discuţii Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloş. Anterior, jurnalistul Rareş Bogdan afirma că Dîncu ar urma să fie ministru al Dezvolării în Guvernul Grindeanu 2.La Guvern s-a aflat şi Victor Ponta, care ar urma să preia funcţia de secretar general al Guvernului. Potrivit sursei menţionate, la Palatul Victoria s-ar fi aflat azi şi Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta:

PSD este sub asediu și este o coordonare profesionistă. Ce se întâmplă acum la guvern este îna fara spațiului legitim și democratic. Discutăm de un grup ilegitim care a ocupat Palatul Victoria fără a avea o susținere necesară în orice stat democratic. Am auzit de mai multe guverne din umbră. Acum la Palatul victoria este un guvern fantom. S-a vehiculat că dl Dâncu ar fi la guvern, mi-a dat mesaj și mi-a zis că este la un restaurant, nu la guvern, a mai spus Dragnea.

 

Read 3135 times Last modified on Joi, 15 Iunie 2017 22:41