Duminică, 25 Februarie 2018
Grindeanu, în echipă cu Ponta la Guvern. Se merge la ruperea PSD

Grindeanu, în echipă cu Ponta la Guvern. Se merge la ruperea PSD

Informațiile pe surse de ieri se confirmă oficial! În Monitorul Oficial a fost publicată decizia de numire în funcția de secretar general al guvernului a lui Victor Ponta. Printr-o decizie anterioară, publicată tot vineri, premierul i-a delegat atribuţiile de secretar general al Guvernului lui Alexandru Mihai Ghigiu, în locul lui Mihai Busuioc. 

Este pentru prima dată când un fost premier acceptă o poziție de secund într-un alt guvern. Și, conform rezoluției CEx, la fel ca și Grindeanu și Jianu, Ponta și-a pierdut calitatea de membru al PSD: Dar, cel mai important, este semnalul dat că s-a început oficial activitatea de rupere a PSD. Liviu Dragnea este plecat la mare, la tabăra de vară a TSD, dar plecarea sa are mai mult rolul de a lipsi de pe scena publică și pentru a putea discuta în liniște cu liderii PSD.

Același lucru îl vor face și Sorin Grindeanu și Victor Ponta. Cei doi îl mai au altături pe un alt fost ministru, Florin Jianu. Deocamdată, restul miniștrilor au demisionat, inclusiv Șerban Valeca.

Miza este simplă: Luni, PSD și ALDE vor depune moțiunea de cenzură, iar miercuri, aceasta va fi votată. Până miercuri, Ponta și Grindeanu au nevoie să atragă doar 13 pesediști care să voteze împotriva moțiunii. Câteva calcule simple ne arată că pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi. Cu o moțune de cenzură eșuată, Dragnea riscă foarte mult să piardă puterea în detrimentul taberei Grindeanu și Ponta, care se pot lega de faptul că organizațiile din care provin nu i-au exclus.

 
 PSD și ALDE au 246 de parlamentari la Senat şi Cameră. Dar din numărul acesta total, Sorin Grindeanu şi aliaţii lui din PSD încearcă acum să rupă un număr suficient de deputaţi şi senatori care să voteze împotriva moţiunii de cenzură. Lucru ce nu pare imposibil la prima vedere. Dacă Grindeanu convinge 13 depurtaţi şi senatori PSD şi ALDE să nu vină la şedinţa de vot sau să voteze împotrivă, atunci ar putea să rămână premier.

2. Împotriva moţiunii sunt oficial PNL şi USR, au în total 141 de parlamentari. USR va fi în sală la această moţiune, însă nu va vota, au spus că se vor uita amuzaţi la circul politic al social-democraţilor. Nici PNL nu va vota ca Guvernul Grindeanu să pice prin moţiune.

Pe de altă parte, UDMR nu a decis ce va face la această moţiune de cenzură, dacă o vor susţine sau nu. Mai rămân cei de la minorităţi şi parlamentarii care sunt de partea sau vor trece de partea lui Daniel Constantin.

Miercuri, un senator din partea ALDE şi-a dat demisia, rămâne de văzut dacă vor mai urma şi alte demisii în aceste zile şi cum se vor poziţiona aceştia.

Camera Deputaţilor - 328 deputați
PSD - 154
ALDE - 17 
PNL - 68
USR - 30
UDMR - 21 
PMP - 18 membri
Minorități - 17
Neafiliați - 3

Senat - 136 senatori
PSD - 67
ALDE - 8
PNL - 30
USR - 13
UDMR - 9
PMP - 8

Read 3337 times Last modified on Vineri, 16 Iunie 2017 16:43