Vineri, 15 Decembrie 2017
Shaidehh, informații de ultimă oră despre banii pentru proiectele localităților și rectificarea bugetară

Shaidehh, informații de ultimă oră despre banii pentru proiectele localităților și rectificarea bugetară

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a negat miercuri că acuzațiile potrivit cărora ar fi alocat banii din Programul Național de Dezvoltare Locală I (PNDL I) pe criterii politice, subliniind că autoritățile locale au primit sumele după principiul "primul venit, primul servit".

"Informația publică vehiculată nu se referă la alocări. Ne referim la plăți. În acest moment, PNDL, etapa I, are un buget alocat ca și formă de uzanță cash-ul bugetar de două miliarde de lei. Din acest cash bugetar se decontează toate facturile care sunt transmise către minister. Deci, nu există în procedeul de decontare decât principiul 'primul venit, primul servit'. Există un sistem foarte riguros de înregistrare a tuturor solicitărilor, a tuturor facturilor. Acele localități care au contractele de finanțare în derulare nu le-a împiedicat absolut nimeni să vină să deconteze aceste lucrări", a declarat ministrul Dezvoltării.

Totodată, Sevil Shhaideh a precizat că nu este normal ca cei 30 de miliarde de lei din PNDL II să-i fi repartizat în mod egal la cele 41 de județe.

"Nu ne este indiferent dacă avem cinci localități într-un județ sau 200. Cu cât numărul este mai mare, reprezintă mai multe colectivități și mai multe proiecte. Nu ne este indiferentă suprafața județului (...). Nu ne este indiferentă populația județului respectiv. Una este să vorbim de 100 de locuitori care ar avea acces la apă, canal și alta este să vorbim de 1.000 de locuitori. Și nu ne sunt indiferente veniturile autorităților locale", a explicat ea.

Ministrul Dezvoltării a arătat, referitor la alocarea celor 12 milioane de euro pentru stadionul de fotbal din județul Teleorman, că federațiile sportive susțin construcția unui complex sportiv în municipiul Alexandria.

"În primul rând, nu vorbim de un stadion. Vorbim de un complex sportiv care are, pe lângă partea de teren de fotbal, tot ceea ce ține de practicarea sporturilor: pistă de atletism și alte sporturi legate de zona aceasta. În momentul în care discutăm de inițierea, oportunitatea și necesitatea unui obiectiv de asemenea anvergură, cu toate că toată lumea se pricepe la fotbal (...), cred că cei mai în măsură să vorbească pe acest subiect sunt cele două federații: Federația Română de Fotbal și Federația Română de Atletism", a spus Shhaideh.

Ea a mai precizat că cele două federații susțin un asemenea complex sportiv pentru practicarea tuturor sporturilor de atletism. De asemenea, ministrul a indicat că Federația Română de Fotbal "fundamentează existența de stadioane în Alexandria și insistă pentru organizarea de activități fotbalistice într-o rază de sub 100 de km de București".

"Mai există în pregătire, tot la solicitarea autorităților locale, încă un complex sportiv. Vorbim de cel de la Târgoviște, pentru a ne înscrie în această rază de 100 de km vizavi de București pentru organizare de turnee (...), astfel încât Bucureștiul să se poată corela cu tot ceea ce este în raza sa de acțiune. E timpul astăzi să încetăm cu aceste corelări cu proveniența liderilor politici din anumite județe, cu oportunitățile sau necesitatea realizării obiectivelor de investiții", a adăugat ministrul Dezvoltării.

Întrebată despre stadionul de fotbal din Craiova care, conform unor informații apărute în presă, a fost construit greșit și nu există recepția lucrării pentru că nu a fost dată autorizația de la ISU, Shhaideh a răspuns că modificările structurale nu au impus modificări bugetare.

"Indicatorii tehnico-economici ai stadionului de la Craiova au fost adoptați în anul 2014. În baza acestor indicatori s-a organizat procedura de achiziție publică și au început lucrările. După cum bine știți, după tragedia de la Colectiv, legislația în domeniul autorizațiilor emise de ISU s-a modificat. (...) Să nu uităm ce s-a întâmplat cu Arena București, un obiectiv foarte important, recepționat, și a stat un an de zile fără activitatea sportivă tocmai pentru a îndeplini toate condițiile impuse de ISU. Trebuia să facem cu stadionul de la Craiova la fel? Să-l recepționăm și apoi să-l închidem și să stăm să avizăm din nou proiectul ca să obținem autorizațiile?", a afirmat Shhaideh.

Prin PNDL II, județele Suceava, Caraș-Severin, Vaslui și Teleorman vor beneficia de cele mai mari sume, respectiv 928,5 milioane de lei, 883,2 milioane de lei, 882,2 milioane de lei și 875,8 milioane de lei. La polul opus se află Harghita (516,3 milioane de lei), Covasna (392,2 milioane de lei), Ilfov (374,6 milioane de lei) și București (166,2 milioane de lei).

RECTIFICAREA BUGETRARĂ, CEL MAI TÂRZIU ÎN AUGUST
Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a declarat miercuri că rectificarea bugetară va avea loc cel târziu în luna august.

"Chiar astăzi (...) trebuie să particip la întâlnirea cu ministrul de Finanțe și, după cum bine știți, pe calendarul rectificărilor, rectificarea este posibil să aibă loc în luna august sau cel târziu în luna august, în funcție de gradul de execuție a tuturor cheltuielilor de la nivelul fiecărui minister. Ministerul de Finanțe va face analiza și propunerea finală", a spus Shhaideh, într-o conferință de presă.

Ea a precizat că, la nivelul Ministerului Dezvoltării, execuția bugetară este în grafic.

"La nivelul ministerului pe care îl reprezint, în acest moment, toate sumele sunt angajate, cash-urile sunt suficiente, deci avem o execuție în grafic. Nu credem că în acest moment pe ceea ce discutăm noi astăzi se impune o suplimentare. (...) Suntem în graficul și în necesarul pe care l-am preconizat de la începutul anului", a arătat ministrul.

Read 130 times