Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
Video! Tăriceanu: România a devenit o piață de desfacere pentru mașinile second-hand. Poziția Daciei despre taxa de mediu

Video! Tăriceanu: România a devenit o piață de desfacere pentru mașinile second-hand. Poziția Daciei despre taxa de mediu Featured

România a devenit o piață de desfacere pentru autovehiculele uzate din alte țări, fiind necesare măsuri pentru stoparea acestui fenomen, a afirmat, miercuri, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cu ocazia unei vizite efectuate la Uzina Dacia de la Mioveni.

"România a devenit (...) o piață de desfacere pentru mașinile second-hand. E foarte bine pentru țările din occident care scapă de aceste mașini pentru că în loc să le dea la reciclare, la dezmembrare și să obțină pe ele probabil în cel mai bun caz câteva sute de euro, obțin mii de euro din vânzarea lor în România. Și transformăm România, în pofida eforturilor făcute prin prima de casare, un cimitir al mașinilor vechi din Europa Occidentală", a declarat Tăriceanu în cadrul unei conferințe de presă. Președintele Senatului a explicat că eliminarea taxei de primă înmatriculare a fost impusă de nelegalitatea formei acestei legi, dar că se impune găsirea unei formule legale care să fie similară cu cele din Uniunea Europeană pe principiul poluatorul plătește.

El a adăugat că numărul de mașini vechi importate depășește numărul de mașini casate prin programul de reînnoire a parcului auto, situație care, în opinia sa, este "total nefirească". "Ce ne interesează pe noi? Ne interesează să avem un mediu curat, să avem siguranță rutieră mai bună, să păstrăm locurile de muncă sau să generăm locuri de muncă suplimentare (...). Ne gândim la niște soluții prin care să frânăm importul de second-hand în favoarea mașinilor noi și de preferință fabricate în România. Este ceea ce fac toate țările europene. (...) Vom analiza în viitor care sunt măsurile pentru a frâna importul acestea sălbatice de second-hand, care nu fac decât să dăuneze economiei pe ansamblu, dar nu numai economiei, mediului, cetățenilor, pentru că poluează, sunt nesigure", a mai spus președintele Senatului.

Directorul Dacia Renault, Yves Caracatzanis, a afirmat la rândul său că România trebuie să aibă o balanță cât mai echilibrată între piața de mașini noi și cele second hand. În prezent parcul auto are peste 13 ani, unul din cele mai vechi din europa. Acest lucru are impact defavorabil asupra siguranței și sănătății. Piața de vehicule noi e mai scăzută decât în criza din 2007, dinainte de criză, a afirmat Yves Caracatzanis. Călin Popescu-Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au vizitat, miercuri, Uzina Dacia de la Mioveni și au discutat cu conducerea societății despre prioritățile industriei auto din România.


Călin Popescu-Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au vizitat, miercuri, Uzina Dacia de la Mioveni și au discutat cu conducerea societății despre prioritățile industriei auto din România. Din delegație au făcut parte și ministrul Energiei, Toma Petcu, chestorii camerei deputaților Mircea Drăghici și Andrei Gerea, senatorul și liderul PSD Argeș Șerban Valeca, dar și prefectul Emilian Dragnea și președintele CJ Argeș Dan Manu.


Media

Read 1038 times Last modified on Miercuri, 04 Octombrie 2017 19:06