Duminică, 21 Ianuarie 2018
Mircea Drăghici, propunere pentru taxa de mediu

Mircea Drăghici, propunere pentru taxa de mediu

Deputatul Mircea Drăghici îi solicită ministrului mediului, Gavrilescu, să ia în calcul introducerea unei taxe de mediu care să fie axată pe capacitatea cilindrică și de nivelul de noxe. Taxa ar putea fi încasată de primării, urmând ca o parte să rămână autorităților locale și o alta să ajungă la fondul de mediu.

Mircea Drăghici a depus o interpelare ministrului Mediului, în care sugerează ca o posibilă variantă a taxei de mediu să fie similară cu modelul german, țară de unde provine cea mai mare parte mașinilor la mâna a doua intrate pe piața românească. Taxa va funcționa, spre deosebire de cele considerate ilegale, având la bază principiul poluatorul plătește și va lua în calcul capacitatea cilindrică și nivelul de noxe eliminate de fiecare autovehicul. Chestorul Camerei Deputaților opinează că o astfel de formulă de taxă ar putea limita introducerea de mașini second-hand în țară și în același timp să aducă mai multe venituri la fondul de mediu care ar putea fi utilizate în diferite programe de înnoire a parcului auto precum programul rabla.
Numărul de vehicule introduse în parcul auto național a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 80% față de aceeași perioadă din 2016. Numărul vehiculelor euro 4 s-a dublat, iar numărul vehiculelor euro 2 și euro 1 a crescut de două ori și jumătate, ceea ce înseamnă că în prezent vechimea parcului auto depășește în medie vârsta de 12 ani.

Read 1522 times Last modified on Marți, 24 Octombrie 2017 16:25