Marți, 16 Ianuarie 2018
Cum au reușit parlamentarii să le dea cu flit primarilor. Bugetele locale pe 2018, în pericol!

Cum au reușit parlamentarii să le dea cu flit primarilor. Bugetele locale pe 2018, în pericol!

Plenul Parlamentului a respins, pe 18 decembrie, amendamentul potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, a propus respingerea acestui amendament, care, anterior, a fost aprobat în Comisiile de buget-finanţe. Parlamentarii au respins amendamentul iniţiat de UDMR, fiind înregistrate doar 105 voturi ‘pentru’, 114 ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Ca urmare, Parlamentul a aprobat, cu 120 voturi ‘pentru’ şi 106 ‘împotrivă’, textul iniţial din proiectul de buget, potrivit căruia cotele defalcate din impozitul de venit transferate la bugetele locale rămân la nivelul de 71,5%.

“În anul 2018, prin derogare de la prevederile art.32 şi art.33 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se repartizează o cotă de: a) 11,25% la bugetul local al judeţului; b) 43% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 17,25% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/ administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ“, prevede textul adoptat, informează și Agerpres.

Comisiile de buget-finanţe au aprobat, vineri, amendamentul potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Asta înseamnă că primarii vor rămâne la mâna guvernului și vor fi nevoiți să aștepte rectificări prin care să li se completeze sumele care le-au fost luate din impozite. Mai mult, este o palmă dată PSD chiar bazei partidului, adică primarilor care aduc voturi. Ce se va întâmpla, nimeni nu știe. PSD va găsi niște scuze, va promite că va face. Iar primarii, dacă nu vor avea garanția, se vor trezi, la anul, cu datorii sau cu bugetul terminat mai devreme, mai ales că nu se știe dacă PSD va mai rămâne sau nu la guvernare la anul...

Impactul amendamentului prin care cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% nu a fost calculat, dar, dacă suma este consistentă, există riscul depăşirii deficitului bugetar, a declarat, vineri seară, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice.

Read 471 times Last modified on Marți, 19 Decembrie 2017 10:20