Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
Autobuzele electrice, în teste la Pitești. Și ce dacă?

Autobuzele electrice, în teste la Pitești. Și ce dacă?

Primăria Pitești vrea să cumpere 25 de autobuze electrice. Cinci dintre acestea vor fi de mare capacitate şi vor circula pe axul central al municipiului, iar celelalte 20, mai mici, vor ajunge în cartiere. Primăria va trebui să asigure 2% cotă de cofinanţare, pentru care se pot face şi împrumuturi.
Foarte frumos, nimic de zis, mai ales că, pânã pe 6 iunie, piteştenii pot testa noile autobuze electrice care sunt puse la bãtaie pe traseele din municipiu. Adică cel mai frumos este că transportul este gratuit. Autobuzul este 100% electric şi are o autonomie de 200 Km. Are o capacitate de 30 de locuri pe scaune şi 40 în picioare.
Numai că....
Dacă îi întrebi pe piteșteni, cu totul altele sunt problemele în privința transportului în comun:
1. Lipsa siguranței. Și actualele autobuze au camere video, dar degeaba, pentru că de multe ori stimabilele doamne de etnie romă te fură de nu te vezi și se comportă agresiv cu pasagerii. Șoferii se scarpină la buric și nu fac nimic, o dată pentru că nu există un protocol în aceste cazuri și în al doilea rând pe că nu îi interesează.
2. Lipsa biletelor. Autobuzele actuale, după eșecul penal cu CNCD Girexim, au fost cumpărate, tot de noi, în 2015. Adică fix acum 2 ani. Au fost prezentate, la fel ca cele electrice, drept state of art. Numai că, și aici nu e vina producătorului de autobuze, sistemul de emitere de bilete a rămas vechi, unele automate te mai și păcălesc la bani, altele nu merg, iar centre de achiziție nu sunt la îndemână peste tot în oraș. Bașca, am rămas tot ca la țară, cu bilete de hârtie și cu niște compostoare care au fost luate de pe autobuzele din perioada comunistă.

Citește și
Spinner-ul, cea mai la modă jucărie a momentului. Cum poți cumpăra Fidget-Spinner-ul pe care ți-l dorești


3. Program haotic. Mașinile, mai ales în perioada traficului mai intens, îi fac pe oameni să aștepte peste limita bunul simț pentru un serviciu plătit, bașca subvenționat din bugetul local. Și când vin, autobuzele formează un cârnat pe vreo trei-patru linii de traseu, de ai senzația că pleacă trenul verii spre litoral.
După cum vedeți, niciunul din motive nu are de-a face cu...electricul.

ROATA SE ÎNVÂRTE, PITEȘTENII PLĂTESC
Dacă am discuta despre eficiență, vă dăm un exemplu simplu: autobuze puse să meargă goale, pe banii piștetenilor, dincolo de faptul că Publitrans merge ilegal în localitățile limitrofe - Bascov, Ștefănești, Bradu - pentru că zona metropolitană Pitești nu există din punct de vedere administrativ (nu există, de exemplu, așa cum e la Ilfov, nicio instituție care să o administreze), dar și pentru că Publitrans prin actul de constituire, este o societate de transport public de persoane STRICT pe raza administrativă a Piteștiului. Câți ați mers la VIVO, la Carrefour sau la Auchan cu Publitrans, dând bani, când există mijloace de transport în comun reglementate de lege, puse la dispoziție de agenții comerciali, cu transport gratuit? Nu sunt bani prăpădiți de pomană pe combustibil și uzura mașinii?

PROIECTE ȘI ACHIZIȚII FĂRĂ VIZIUNE
Acum, pentru că oricum nu există opoziție în Consiliul Local și toți dorm pe ei, haideți să discutăm și rațional pe anumite aspecte. În doar 10 ani, Cornel Ionică a trecut de la plimbatul cu maxi-taxi la plimbatul cu autobuzul.
După ce afacerile profitabile cu maxi-taxi au căzut, a venit rândul unei alte afaceri profitabile, dar iarăși nu pentru Publitrans, cu CNCD-Girexim. Rezultatul: un dosar penal cu șanse de condamnare 90%.
În 2015, când asocierea cu CNCD-Girexim a căzut, Primăria s-a împrumutat la BERD cu 13 milioane de euro și a cumpărat 70 de autobuze noi, cu caroserie din inox şi dotate cu instalaţie de climatizare şi camere video de supraveghere. Noile auobuze au camere video de supraveghere la şofer şi pentru pasageri, asigură 27 de locuri pe scaune şi 76 în picioare, inclusiv locuri pentru persoanele cu handicap. Sistemele exterioare de lumini au leduri. Autobuzele sunt Euro 6 şi consumă 37,5 litri de combustibil la 100 km. Când se atinge temperatura de 22 grade Celsius, sistemul de climatizare intră automat în funcţiune. Şoferul o poate programa să se încălzească singură înainte de a pleca în cursă. Maşina se înclină spre dreapta în staţii, făcând accesul facil, având şi rampe pentru persoanele cu handicap. Caroseria este din inox şi are o garanţie de 15 ani.
Sigur, din bugetul local încă se plătesc bani pentru aceste autobuze, care așa cum spuneam au doar 2 ani de funcționare.
Acum, Primăria dorește să meargă și mai departe și să cumpere încă 20 de autobuze, de data aceasta electrice, invocând mai întâi ideea de a proteja mediul - deși cele 70 de autobuze sunt Euro 6 - și faptul că pot fi accesate fonduri europene.
Dacă ne gândim în cât timp se amortizează costurile unui astfel de autobuz, întreținerea, inclusiv depanarea noilor tehnologii, cât costă implementarea infrastructurii necesare pentru ca acestea să funcționeze pe parcursul unei zile întregi, dintr-o dată afacerea nu mai este așa bună.
Dacă am avea o platformă de autobuze, măcar 90% electrice, am mai zice, dar noi vom avea o struțo-cămilă. Un merge și așa în variantă grea.
Iar dacă ar fi să ne gândim la zona de protecție a mediului, ar fi mult mai util un sistem inteligent de semaforizare, drumuri care să nu mai fie sparte permanent pentru a permite un rulaj mai lin, și o rețea de piste de biciclete care să permită circulația în condiții de siguranță a cicliștilor. Or, noi nu avem nimic din toate acestea.
Povestea cu fondurile europene... Ca să nu vă mai consum timpul, fonduri europene a atras și Udrea, dar tșim cu toții pentru ce. Și primăria Pitești are centru de informare turistică cu 0 vizitatori pe an....
În concluzie: NU suntem împotriva achiziției acestor autobuze electrice, suntem împotriva modului haotic, fără niciun fel de viziune în care administrația Ionică o continuă pe cea din perioada Pendiuc. Și, pe alocuri, efectele, din punct de vedere legal, veți vedea, vor fi aceleași. Numai că asta nu încălzește cu nimic pe piteștenii care trăiesc, muncesc și au afaceri în Pitești.
 

Read 2228 times