Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
Campionul mondial de Mondioring, Alexandru Bondar a dezvăluit tainele dresajului canin la Centrul Nimrod Pitești (video)

Campionul mondial de Mondioring, Alexandru Bondar a dezvăluit tainele dresajului canin la Centrul Nimrod Pitești (video)

Câteva dintre tainele dresajului canin au fost dezvăluite de curând celor care au venit la evenimentul sportiv de la Centrul de Dresaj Canin Nimrod Pitești.

 Unul dintre cei mai apreciați oameni de atac din lume, Joaquim Dovat, din Elveția, a venit în Argeș pentru a ține un work-shop de Mondioring pentru câțiva practicanți ai acestui sport din România. Joaquim Dovat a venit la acest antrenament la invitația orădeanului Alexandru Bondar, campion mondial în acest sport în anul 2015, și care și-a reconfirmat valoarea în acest an, la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni FMBB, unde a ocupat locul al III-lea. Am discutat cu cei doi despre acest sport interesant, dar necesar pentru oricine vrea să aibă un câine educat și ascultător.

Evenimentul s-a desfășurat pe terenul de la Bascov al Asociației Centrul de Dresaj Canin Nimrod Pitești unde au fost prezenți și unii membrii ai echipei naționale a României precum și aspiranți la noi premii în acest sport complex.

 

După mai multe concursuri la care a participat cu succes în ultimii ani, Alexandru Bondar a fost anul acesta în Germania, la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni FMBB. Aici au participat cei mai buni conductori şi câini din lume. În echipă, Alexandru Bondar și Dilara au impresionat pe toți și s-au situat pe podium, ocupând locul III. Am profitat de venirea lui Alexandru Bondar în Argeș și am făcut un scurt interviu în care am încercat să aflăm cât mai multe despre acest sport, mai puțin cunoscut.

- Cât timp lucrați cu câinele?

Lucrez zilnic cu ei, dar nu foarte mult timp. Activ lucrez zilnic între 10 - 15 minute, nu mai mult. Câinele nu are capacitatea de concentrare a unui om. Tot sistemul nostru de lucru este pentru potențarea fiecărui exercițiu, fiecărei performanțe și atunci încerci să prinzi momentele în care câinele este în maximă de execuție și concentrare și aceste element, încet, încet devin un reflex.

- Cât de importante sunt antrenamentele?

Antrenamentele sunt extrem de importante. Dar este foarte importantă consecvența antrenamentelor, constructivitatea antrenamentelor și recompensa. Vorbim de sport canin, iar eu ca primă formare profesională sunt profesor de sport. Principiile de antrenament sunt similare, cele de învățare sunt similare. Este ca și cum te-ai pregăti pentru un sport de mare performanță sau pilot de Formula I.

 

CONCURS LA PITEȘTI

- Este o meserie grea?

Din punctul meu de vedere este o meserie extraordinară, pentru că faci ce vrei. Aici nu există jumatăți de măsură, ori ești acolo și o faci din tot sufletul și cu toată energia, ori nu o faci.

- Faceți acest lucru din plăcere, dar se poate câștiga din asta în România?

În Romania cam greu. Nu există sponsori, pe tema asta nu prea există logistică versus țările care au tradiție și acolo discutăm de alte sisteme și de alte posibilități. Să urci pe podium cu francezi, cu austrieci este ceva extraordinar!

- Dacă nu mai lucrezi o perioadă cu câinele începe să uite?

Este vorba de calitatea timpului, nu cantitatea timpului!

- Cu ce câini preferați să lucrați?

Ciobănești Belgieni. Din punctul meu de vedere ei sunt, mă refer la capacitățile psihice și motrice, cei mai performanți câini de lucru - utilitari.
Într-o competiție, de obicei la cele în care concurăm, sunt o grămadă de oameni, muzică, se mănâncă, se bea, sunt copii, public, iar câinele trebuie să se concentreze. Nu ai lesă, nu ai zgardă, ai doar controlul psihic și vocal.

Câinii încep să dezvolte niște reflexe destul de complexe din exercițiile individuale pe care tu le-ai lucrat cu ei și le combină în interesul tău. Asta este ceva extraordinar.

- Ce concurs urmează?

- Eu voi avea calificările pentru Campionatul Mondial din Spania, în luna iulie la Arad, apoi la Pitești, un concurs care va avea mai multe discipline de sport canin și va mai urma Campionatul României, în luna noiembrie la Oradea.

SOLUȚIA PENTRU UN CÂINE ECHILIBRAT, SUB CONTROL ȘI CU TOATE CALITĂȚILE NATIVE DEZVOLTATE

Dr. Flavius Băjan, singurul practicant jurizat al acestui sport canin din Argeș, ne-a precizat: ”Faceți cu câinii și altceva. Interacționați cu el. Este bine să faci o activitate în care câinele să fie crescut în mod sportiv. Nimeni nu-și dorește un câine cu care să iasă pe stradă și să-i fie frică că atacă sau că mușcă pe cineva, că scapă de sub control. Vrem să ieșim pe stradă cu un câine perfect socializat și care nu creează nici un fel de probleme nimănui. Bineînțeles că și acest câine știe să muște și, dacă este provocat, cel care-l provoacă își asumă. Deci, la terenul de la Bascov oricine dorește să înceapă să înțeleagă cum să lucrează pentru a avea un câine echilibrat, sub control și în același timp cu toate calitățile native dezvoltate, poate veni acolo”.

 


Media

Read 1047 times Last modified on Miercuri, 07 Iunie 2017 12:34