Vineri, 15 Decembrie 2017
PNL, critici după ședința de joi. Ce spune Dan Manu despre noile salarii majorate de la CJ Argeș

PNL, critici după ședința de joi. Ce spune Dan Manu despre noile salarii majorate de la CJ Argeș

Joi, 27 iulie 2017, în ședința Consiliului Județean Argeș s-a aprobat, cu 23 de voturi “pentru” și 9 “împotrivă”, hotărârea privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Argeș, începand cu data de 01.07.2017, conform Legii salarizării unitare. Actualizarea salariilor angajaților CJ Argeș s-a făcut în limita prevederii bugetare privind cheltuielile de personal pentru anul 2017, necesarul fundamentat după aplicarea Legii privind salarizarea unitară nr. 153/2017 încadrându-se în bugetul stabilit. Măsura a fost criticată de opoziție.

De altfel, PNL, PMP și PAM au votat împotriva majorării salariilor angajaților CJ Argeș.

"Legea salarizării unice nu a impus un prag. Fiecare vrea un salariu cât mai mare, dar haideți să ne uităm și la cei care produc în țara asta, să vedem cât e de corect. La Dacia e un salariu mediu de 4500 lei, firmă care are un aport important la bugetul României. Care ar trebui să fie salariile în administrație? Pentru că nu cred că performanțele sunt maxime la noi! Ce ni se propune acum este la nivelul maxim, comparabil cu Primăria Generală a Capitalei, unde problemele sunt mult mai mari. La Karcher Curtea de Argeș salariul mediu e de 3500 lei. Când vor vedea salariile din CJ, cei din societate vor fi total descurajați să se mai angajeze la privat. Este o lege proastă, n-avem nimic cu persoanele care lucrează aici, dar nu trebuie să punem în pericol economică a  județului", se arată într-un comunicat al PNL.

În replică, președintele CJ Argeș Dan Manu a adus o serie de completări:

Dincolo de opiniile pro sau contra legate de nivelul salariilor, o astfel de lege era necesară pentru a pune ordine într-un domeniu care, de-a lungul timpului, a avut mari dezechilibre. Mereu s-a vorbit de faptul că angajații din România au cele mai mici salarii din Europa, o situație reală cu multe efecte negative. Prin aplicarea Legii unice a salarizării, lucrurile se pot schimba spre beneficiul tuturor angajaților, fie ei din mediul public sau privat:

1.     Creșterea salariilor bugetarilor va avea efecte și asupra mediului privat, care va trebui să plătească salarii mai mari ca să își păstreze și să-și motiveze angajații.

2.     Legea salarizării unitare are efecte și asupra creșterii economice. Venituri mai mari înseamnă cerere de bunuri mai mare, care înseamnă producție mai mare, deci dezvoltarea investițiilor.

3.     Dar poate cel mai important lucru este legat de faptul că milioane de români, printre care și argeșeni, au plecat peste hotare tocmai pentru un salariu mai bun. Un salariu decent, aproape de cel de pe piața de muncă europeană, ar fi ținut acești oameni acasă, alături de copiii sau de părinții lor. S-a spus că investitorii străini aleg, nu de puține ori, România pentru faptul că aici pot da salarii mici, de cele mai multe ori salariul minim pe economie, valoarea muncii prestate de români fiind subapreciată, iar aceste creșteri salariale ar alunga acești investitori. Din punctul meu de vedere, toți argeșenii și românii nu trebuie să mai fie prost plătiți, trebuie să aibă salarii conform muncii prestate și profesionalismului lor, pentru a putea cu toții să ne păstrăm demnitatea și onoarea, încurajând astfel românii să rămână acasă. Pe de altă parte, investitorii străin aleg și vor alege țara noastră pentru pregătirea profesională  a angajaților români,  dar și pentru faptul că, în ultimul an, au fost și vor fi eliminate foarte multe taxe ce cad în sarcina angajatorului, toate acestea făcând atractiv mediul economic” – președintele C.J. Argeș, Dan Manu.

Read 122 times