Vineri, 15 Decembrie 2017
Duminică mare eveniment în Argeș: Patriarhul Daniel oficiază slujba de canonizare a lui Pârvu Mutu, la Biserica Robaia din Mușătești

Duminică mare eveniment în Argeș: Patriarhul Daniel oficiază slujba de canonizare a lui Pârvu Mutu, la Biserica Robaia din Mușătești

Biserica Ortodoxă va avea un nou sfânt din Argeș. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se va afla printre argeşeni în data de 6 august, cu ocazia proclamării canonizării pictorului Pârvu Mutu. Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române va participa la evenimentele organizate la mănăstirea Robaia din comuna Muşăteşti.
 Făcând referire la viaţă pictorului, Părintele Patriarh a evidenţiat că i s-a zis «Mutul» nu pentru că era mut, ci pentru că picta numai în stare de rugăciune a minţii sau a inimii şi dacă se întâmpla să vorbească oprea lucrarea până în ziua următoare.
 
Născut în 1659 la Câmpulung Muscel, Pârvu Mutu, supranumit şi Zugravul, a fost cel mai faimos pictor de biserici din România. Şi-a făcut ucenicia timp de şase ani în Bucovina la un vestit zugrav rus şi a pictat biserici şi mănăstiri pentru familiile Cantacuzino şi Brâncoveanu. De asemenea, a întemeiat la Bucureşti prima şcoală pentru pictori bisericeşti cu profil naţional.
 
Sfārşitul vieţii l-a petrecut la Mănăstirea Roboaia, din comuna Muşăteşti, alături de fiul său mai mic. Īntre timp a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie. Potrivit documentelor, a murit īn anul 1735 şi a fost īnmormāntat la Robaia. O altă capodoperă a lui Pārvu Mutu se afla īn interiorul bisericii de la Aninoasa-Muscel.
 
Read 2000 times Last modified on Vineri, 04 August 2017 11:55