Duminică, 21 Ianuarie 2018
Video Argeș: Transfăgărășanul închis cu patru zile mai devreme. Toate traseele turistice sunt închise

Video Argeș: Transfăgărășanul închis cu patru zile mai devreme. Toate traseele turistice sunt închise

Din cauza ninsorii abundente și a viscolului, drumul național DN 7C - Transfăgărășan s-a închis circulației publice cu patru zile mai devreme, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Cabana Bălea Cascadă).

Stratul de zăpadă atinge 15 centimetri în zona montană a județului Argeș, iar Salvamont Argeș anunță că toate traseele turistice au fost închise. Din cauza zăpezii viscolite care depășește în unele zone grosimea de 40 de centimetri.

 Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, în zona montană a nins viscolit. Stratul de zăpadă are între 10 și 15 centimetri grosime, dar troienele ajung și la 30 de centimetri.

Sâmbătă, la Bâlea Lac au rămas blocate mai multe autoturisme, care ar urma să coboare pe partea din județul Argeș, după curățarea șoselei.

Directorul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a anunțat că, în urma ninsorilor căzute în zona montană în ultimele 12 ore, stratul de zăpadă măsoară peste 20 de centimetri în sectorul Bâlea Lac — Cota 2000 Transfăgărășan. În zonele în care s-au format troiene, zăpada depășește 40 de centimetri, iar în zilele următoare sunt anunțate noi ninsori și temperaturi scăzute.

"Temperaturile în zona de creastă se vor menține între minus 6 și minus 8 grade Celsius, ceea ce va păstra zăpada viscolită, fără coeziune. (...) Linia potecilor din creasta masivelor care depășesc altitudinea de 1.800 de metri din județul Argeș pe alocuri nu mai este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare și de siguranță", se precizează într-un comunicat transmis de Salvamont Argeș.

Conform aceleiași surse, potecile vor rămâne inaccesibile chiar și după trecerea valului de ninsoare.

"În aceste condiții, toate traseele turistice montane din zona argeșeană a Făgărașului, Pietrei Craiului și Leaotei, ca și masivul Iezer-Păpușa integral sunt închise", se mai menționează în comunicat.

Turiștii aflați în dificultate sunt sfătuiți să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma 0salvamont prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecționa apelul către cea mai apropiată formație Salvamont. La același număr de telefon pot fi cerute și informatii privitoare la starea traseelor turistice.


Media

Read 296 times