Duminică, 21 Ianuarie 2018
Iohannis a semnat! Jandarmii primesc mai multe responsabilități

Iohannis a semnat! Jandarmii primesc mai multe responsabilități

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 9 noiembrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.
Potrivit legii, jandarmii vor putea să aibă asupra lor și să folosească arme cu tranchilizante și dotări similare împotriva animalelor periculoase. Totuși, nu toți jandarmii vor putea să folosească astfel de arme, iar scopurile folosirii lor sunt strict prevăzute de proiect.
Jandarmii vor avea voie să dețină arme tranchilizante și alte dispozitive similare pentru a apăra alte persoane de pericolul pe care-l prezintă animalele și pentru a le imobiliza.
Jandarmii desemnaţi cu tranchilizarea animalelor sălbatice care coboară în oraşe şi devin un pericol pentru oameni, vor fi trimişi la studii veterinare. Proiectul de lege a fost iniţiat de zeci de parlamentari de la PSD şi ALDE, dar şi de doi senatori PNL.


Conform unui alt proiect proiect de legea aflat în dezbeterea, jandarmii vor putea opri mașini în trafic, vor putea face percheziții fără mandat și vor putea chema cetățeni la audieri.
De departe, cea mai importantă competență este cea de poliție judiciară pentru infracțiunile constantate pe timpul executării misiunii (apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, a proprietății publice și private, protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism).

 

Read 2952 times Last modified on Joi, 09 Noiembrie 2017 15:54