Marți, 16 Ianuarie 2018
Din cauza încăpățânării lui Bodog, pacienţii nu mai primesc reţete compensate şi bilete de trimitere. Reacția ministrului Sănătății

Din cauza încăpățânării lui Bodog, pacienţii nu mai primesc reţete compensate şi bilete de trimitere. Reacția ministrului Sănătății

Medicii de familie din Argeş nu vor mai acorda servicii decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în semn de protest faţă de faptul că nu li s-au soluţionat reven­dicările. Situaţia este aceeaşi în toată ţara. Decizia a fost luată de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.  Lipsa unui Acord Cadru între Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi medicii de familie privează pacienţii de servicii medicale compensate şi gratuite. Consecinţele se extind şi în spitale, unde pacienţii nu mai pot primi servicii în ambulatoriu. În afara urgențelor, orice tratament se plătește.  

Anul 2018 a început pentru pacienți cu toate consultaţiile în ambulatoriul spitalelor şi de reţete compensate şi gratuite în farmacii, după ce medicii de familie nu mai pot acorda servicii decontate de Casele de Asigurări de Sănătate.  De la 3 ianuarie, în cabinetele medicilor de familie consultaţiile vor fi doar contra cost sau pro bono, în funcţie de decizia fiecărui doctor. Vestea şi mai proastă este că, până când solicitările medicilor nu vor fi luate în seamă de autorităţi, pacienţii nu „mai pupă” reţete gratuite sau compensate şi bilete de trimitere, până la concedii medicale.
Cabinetele medicale vor continua să fie deschise, dar pentru că medicii de familie nu mai au contracte cu Casa, ei vor putea face doar consulaţii contra-cost sau pro-bono şi nu vor mai putea da trimiteri la medicii specialiști, potrivit Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.
 

Etica lui Bodog

Ministerul Sănătăţii atenţionează într-un comunicat că dreptul asiguraţilor la servicii medicale primare decontate trebuie respectat. Dreptul asiguraţilor la servicii medicale primare decontate din fondurile de sănătate trebuie respectat, afirmă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis presei, după ce medicii de familie au anunţat că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate.

"Le cer scuze pacienţilor şi consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuţii constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienţilor şi a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuşi, că o mare parte dintre medicii de familie au înţeles dorinţa noastră de a găsi soluţii şi măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanenţă şi în cel al serviciilor de urgenţă', a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, conform sursei citate.

Potrivit datelor furnizate de Casa Naţională de Sănătate, la nivel naţional peste 60% din medicii de familie au semnat actul adiţional de prelungire a contractului cu casele de asigurări, în baza căruia acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate, iar în Bucureşti numărul medicilor de familie care au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%.

"În urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le-a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical şi au şi fost rezolvate. Reprezentanţii medicilor de familie au fost informaţi despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanţă ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătăţii a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează sa fie introduse în Ordonanţa de Urgenţă sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018", se arată în comunicat.

MS susţine că din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanţilor medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%). MS precizează că va primi mai mulţi bani şi personalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanenţă.

Creştere a tarifului orar

Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor beneficia de o creştere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră, cât este în prezent, la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă va creşte de la 8 - 10 lei/oră, cât este în prezent, la 20 - 22,5 lei/oră.

"Centrele de permanenţă sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale şi cele defavorizate, acolo unde accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală este dificil. Am propus o creştere a tarifului orar la 40 lei/oră, deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011, nici chiar în anii 2015 şi 2016 cu ocazia creşterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migraţiei medicilor şi desfiinţării centrelor de permanenţă, fiind redus astfel accesul pacienţilor la servicii medicale de bază. Impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări este de 180.000 mii lei pentru anul 2018 şi va fi suportat de la bugetul de stat", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

"Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurări nu poate elibera reţete compensate şi gratuite. În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialişti în medicina primară şi vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceştia vor fi invitaţi la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta', se mai arată în acelaşi comunicat.

Read 1499 times Last modified on Miercuri, 03 Ianuarie 2018 12:42