Duminică, 18 Februarie 2018
Alertă! Incendiu la mânăstirea Nămăiești

Alertă! Incendiu la mânăstirea Nămăiești

Un incendiu a izbucnit la Mânăstirea Nămăiești. Se pare că focul a cuprins o cameră a unei chilii. Mai multe echipaje de pompieri se deplasează către celebra mânăstirea de măicuțe. Incendiu a fost stins, fără mari daune materiale. Nu au existat răniți.

Mînăstirea Nămăiești este celebră în toată țara pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. 

Biserica, aflată la poalele unei stânci, era formată din două încăperi. Naosul este cioplit chiar în stâncă. 
Documentele istorice in legatura cu satul Namaiesti si cu manastirea Namaiesti atesteaza anii 1503-1547 in hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare si Mircea Ciobanul. Biserica manastirii este considerata monument istoric din secolul al XIV-lea. Date exacte in legatura cu intemeierea manastirii si a bisericii sapata in piatra nu se cunosc. Insa, legendele transmise oral, din mosi stramosi, in satul Namaiesti, pomenesc chiar de numele domnitorului Negru Voda. Tot traditia ne povesteste si despre ctitorul anonim al bisericii: Se zice ca un cioban pastea oile prin partea locului. Ajungand la stanca in care a fost apoi sapata biserica, ciobanul a facut un popas la poalele muntelui, la marginea padurii, pe aceasta piatra mare, ramanand cu oile aici peste noapte. Ciobanului i s-a aratat in vis Maica Domnului care i-a spus: “Scoala-te, sapa sub tine si vei gasi o icoana intr-o bisericuta de piatra. Aici vei face tu biserica in cinstea si slava Intrarii in Biserica a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viata si de tamaduire”. Trezindu-se din acest vis ciobanul incepu sa sape cu ravna si dupa trei zile si trei nopti dadu de o bisericuta de piatra, in forma de pestera, cu icoane si odoare bisericesti. Legenda spune ca icoana visata de cioban este chiar aceea care se afla in biserică, în partea din stânga.
Aceasta icoana o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus in brate. Pictura a fost deteriorata de vreme. Este considerata ca una dintre cele mai vechi icoane nu numai din tara ci si din intreaga crestinatate. Se presupune ca a fost zugravita de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Se mai presupune ca biserica din grota, sapata in piatra, in stanca muntelui, unde a fost descoperita aceasta antica icoana, dateaza din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina, in grote, din cauza persecutiilor, poate chiar din epoca primilor daci crestinati.

 

 

Read 1897 times Last modified on Marți, 06 Februarie 2018 21:00